Reis Aanbod
Image default
Mode en Kleding

De populariteit van Havaianas in Brazilië

Mensen dragen ze naar de winkel, rond het huis, uit met vrienden, en zelfs tijdens het voetballen of op de werf en in de bouw. Je vindt ze op de voeten van zowel vrouwen, mannen als kinderen. Met hun felle kleuren en iconische design zijn ze een symbool van de levendige cultuur van het land en doordringen ze elke sociale laag van de samenleving, van de smalle steegjes van de favela’s tot de chique winkels en geraffineerde musea van het centrum van São Paulo.

Toch werden de Havaiana’s niet altijd zo breed gedragen. De makers van Havaianas hebben het ontwerp gemodelleerd naar “zori”- een soort Japanse sandaal gemaakt van rijststro en verkochten de sandaal voornamelijk aan arbeiders met een lager inkomen en gezinnen voor wie comfortabele, duurzame schoenen te duur waren. Om de afgelegen dorpen en steden te bereiken waar hun klanten gewoonlijk woonden, verzamelden kaderleden van Alpargatas, het bedrijf dat eigenaar was van Havaianas, een vloot van verkopers die de teenslippers in hun busjes verpakten en ze naar het Braziliaanse platteland reden. Vaak stonden de stedelingen in de rij om de verkopers te begroeten als ze aankwamen, met de bedoeling om de goedkope, comfortabele sandalen te kopen die in plastic zakken werden verkocht.

Binnen twee jaar hadden de meeste Braziliaanse arbeiders met een laag inkomen een paar Havaiana’s in bezit. In 1980 nam de Braziliaanse regering Havaianas op in een lijst van producten die “fundamenteel zijn voor het Braziliaanse leven”. Dankzij de steun van beroemdheden en een aantal uitstekende marketingcampagnes zijn de sandalen sindsdien geleidelijk aan hoger in de markt gezet en internationaal uitgebreid. Hoogwaardige retailers als Nordstrom en Saks Fifth Avenue verkochten de schoenen in de Verenigde Staten. Toch hebben de Havaiana’s hun identiteit als sandaal voor alledaagse mensen niet verloren. Vandaag de dag kopen Brazilianen 200 miljoen paar sandalen per jaar, een bijzonder indrukwekkend totaal gezien de Braziliaanse bevolking van iets meer dan 200 miljoen mensen.

Wil je zelf ook mooie Havaianas slippers scoren voor een mooie prijs? Kijk dan direct in de Havaianas sale van The Little Green Bag!