Reis Aanbod
Image default
Eten en drinken

Hoe bak je het beste een aardappel in de oven?

Gebakken aardappelen zijn een van de beste en gemakkelijkste troost maaltijden om te maken. Bovendien zijn aardappelen goedkoop, gaan ze lang mee in je voorraadkast en kunnen ze zowat elke smaak aannemen die je er naar toe gooit. Ze zijn heerlijk bij een sappige biefstuk of met kip, maar zijn ook een prima basis voor een eigen maaltijd als ze worden gegarneerd met spek, kaas en zure room. Het beste is dat je maar een paar ingrediënten nodig hebt om echt de perfecte eenvoudige aardappel te bakken: aardappelen en olie. Oh en wat boter – maak ze altijd af met een flinke klont boter! Maar als je niet zeker weet hoe je een gepofte aardappel in de oven moet maken, hebben we hier alle informatie die je nodig hebt.

Elke aardappel kan in zijn geheel worden gebakken, maar voor het beste resultaat raden we Bintjes aan. Ze bevatten veel zetmeel en weinig vocht, waardoor ze perfect zijn om te bakken. De schil wordt lekker knapperig en is stevig genoeg om het donzige aardappelvlees binnenin te beschermen. Als je de methode eenmaal onder de knie hebt, probeer dan enkele van onze favoriete recepten voor gepofte aardappelen, zoals BLT Baked Potatoes, Twice Baked Potatoes, Slice-Baked Potatoes of deze pittige Buffalo Chicken Baked Potatoes.

Welk type aardappel is het beste om te bakken?

Je kunt echt elke soort aardappel bakken, maar de beste aardappelen om te bakken zijn die met een laag vochtgehalte, zoals een Bintje of een Eigenheimer.

Op welke temperatuur bak je aardappelen?

We raden aan om aardappelen te bakken op 200 C˚ om de beste textuur van binnen en de knapperigste schil aan de buitenkant te krijgen.

Moeten gebakken aardappelen in folie worden verpakt?

Nee! Aardappelen in folie wikkelen houdt het vocht vast, waardoor de aardappelen gaan stomen. Als je ze in folie wikkelt, krijg je doorweekte aardappelen in plaats van knapperige. Door ze op een bakplaat (of zelfs direct op het ovenrek) op een afstand van elkaar te bakken, kan de lucht eromheen circuleren voor een gelijkmatiger bereiding.

Hoe lang moet je een aardappel bakken?

Afhankelijk van de grootte zou 50 minuten tot 1 uur op 200 C˚ voldoende moeten zijn en resulteren in perfect pluizig vlees met een knapperige schil.

Waarom aardappelen in de oven bakken in plaats van in de magnetron?

De magnetron is misschien de snellere methode, maar de oven zal de aardappelen gelijkmatiger garen en de aardappelen een krokante afdronk geven met een zachte binnenkant.

Wat is de beste manier om aardappelen voor en na het bakken te bewaren?

Bewaar rauwe aardappelen op een koele, droge plaats, uit de buurt van licht. Als ze correct worden bewaard, gaan ze ongeveer twee weken mee voordat je ze moet weggooien. Lees meer over het bewaren van aardappelen. Overgebleven gebakken aardappelen kunnen tot 3 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard – ze zullen aan de buitenkant niet zo knapperig zijn, maar ze zullen nog steeds goed zijn!

ingrediënten

1 zak krieltjes

1 1/2 eetl. koolzaadolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 C˚. Schrob de aardappelen, maak ze schoon en droog ze en prik ze met een vork overal in.

Leg de aardappelen op een bakplaat. Wrijf ze helemaal in met de olie en bak ze in ongeveer 1 uur gaar en zacht in het midden.

Neem ook eens een kijkje op Aardappelshop.nl, hier vind u verschillende soorten aardappelen die u kunt gebruiken voor dit recept.

Gerelateerde artikelen

Wat zijn de voordelen van sinaasappels?

Goedkope Tahina Al Wadi