Reis Aanbod
Image default
Vervoer en transport

Op gaan voor je praktijk examen auto rijbewijs? Niks om je druk over te maken.

Wanneer het over het rijbewijs halen gaat denkt men vaak aan zenuwen en stress. Het is echter helemaal niet nodig om zo gespannen te zijn wanneer je op moet voor je praktijk examen. Neem nou bijvoorbeeld de speciale manoeuvres die men moet doen tijdens het eindexamen, ook wel “de bijzondere verrichtingen” genoemd. Men denkt dat deze specifieke verrichtingen perfect moeten worden uitgevoerd maar alles behalve dat is waar. De examinator bestudeert echt niet of je elke handeling perfect uitvoert als een Max Verstappen maar beoordeeld slechts of je de specifieke onderdelen kan uitvoeren zonder dat de veiligheid op het spel staat. Wanneer je op gaat voor je examen wees dus niet nerveus als je eens een extra keer moet steken of wat meer stuurbewegingen moet maken als je zou willen. Het gaat er om dat je de dingen veilig en gecontroleerd kunt uitvoeren zonder dat hierbij de veiligheid in het geding komt. Gewoon rustig ontspannen en goed nadenken voordat je handelt. Rekening houden met de omgeving is vaak het aller belangrijkste.

Wat zijn bijzondere verrichtingen en hoeveel zijn er

 

Sinds 2019 is de stopopdracht komen te vervallen maar is de “bijzondere” verrichting recht achteruit rijden er voor in de plek gekomen. Ook achteruitrijden in een bocht is één van de bijzondere handelingen die je tijdens het examen voor je B rijbewijs moet verrichten. Uiteraard is parkeren ook een onderdeel. Naast fileparkeren is ook parkeren en een schuin of haaks vak een onderdeel van het examen. Omkeren op bijvoorbeeld een smalle weg door te steken en omkeren met een halve draai zijn ook verrichtingen waarbij het overpakken en het rekening houden met de omgeving belangrijke aspecten zijn. Daarnaast is het ook de hellingproef waarmee wordt gekeken of je de auto netjes onder controle houdt wanneer deze op een helling staat/rijdt.

De bijzondere verrichtingen op een rijtje;

 

  1. Hellingproef
  2. Omkeren door 3 keer te steken
  3. Omkeren m.b.v. een halve draai
  4. Fileparkeren
  5. Parkeren in een haaks of schuin parkeervak
  6. Recht achteruit rijden
  7. Achteruit rijden in een bocht

Geen zin in bijzondere verrichtingen tijdens je examen?

Ben je nu al nerveus voor de bijzondere verrichtingen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Je kan namelijk vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen. Wil jij dit ook? Neem dan een tussentijdse toets waarmee je deze disciplines al onder de knie kan krijgen voordat je op moet voor je praktijk examen.

Tips de voor speciale verrichtingen

 

  • Wees alert voor de omgeving en de andere deelnemers van het verkeer
  • Parkeren? Wees niet bang om even tijd te winnen door af te remmen en je knipperlichten te gebruiken. Zo heb je wat extra tijd om goed de omgeving te observeren.
  • Laat je niet opjagen! Je wilt natuurlijk zo snel en goed mogelijk doen wat de examinator je opdraagt. Echter is dit ook vaak een valstrik. Laat opdrachten inzinken en denk na dat je goed handelt. Haastige spoed is zelden goed! Verkeersregels en andere deelnemers aan het verkeer zijn belangrijker dan handelingssnelheid.